Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Leczo z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Leczo można podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem.

Leczo z makaronem

Składniki:

Leczo z makaronem

 

  • 2 małe cukinie
  • 20 dag kiełbasy
  • 4 pomidory
  • 1 por
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag słoniny wędzonej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
  • cukier do smaku
  • 10 dag makaronu

 

Sposób przygotowania:

Leczo z makaronem
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzić. Słoninę pokroić w drobną kostkę i wytopić na patelni, wsypać posiekany por i zeszklić. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, dusić pod przykryciem przez 10 minut. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, obrany czosnek drobno posiekać. Pomidory i czosnek dodać do cukinii. Kiełbasę obrać z osłonek pokroić na plasterki, połączyć z sosem, dodać koncentrat pomidorowy. Wszystko razem gotować przez 10-15 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.