Sposób przygotowania:
Leczo ze świeżymi pomidorami
Pomidory dokładnie myjemy, nacinamy ostrym nożem na krzyż i wkładamy do gorącej wody na około minutę. Następnie przekładamy je do lodowatej wody, po czym obieramy ze skórki. Tak przygotowane kroimy na średniej wielkości kostkę.
Pokrojone pomidory przekładamy do miski i przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Dokładnie mieszamy. Ząbki czosnku bardzo drobno siekamy i dodajemy do pomidorów. Ponownie mieszamy i odstawiamy.
Cienką kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. To przesmażonej kiełbasy wrzucamy pomidory z czosnkiem i przez chwilę smażymy na mocnym ogniu. Następnie wlewamy rosół, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.
W tym czasie dokładnie myjemy paprykę oraz cukinię. Paprykę pozbawiamy nasion oraz białych błonek i kroimy w kostkę.
Cukinię osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Do garnka dodajemy paprykę i gotujemy przez 20 minut. Po upływie tego czasu do garnka wrzucamy pokrojoną cukinię i gotujemy przez 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy, przykrywamy pokrywką na 5-10 minut. Dzięki temu cukinia dojdzie i nie rozgotuje się.
Podajemy.
Pokrojone pomidory przekładamy do miski i przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Dokładnie mieszamy. Ząbki czosnku bardzo drobno siekamy i dodajemy do pomidorów. Ponownie mieszamy i odstawiamy.
Cienką kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. To przesmażonej kiełbasy wrzucamy pomidory z czosnkiem i przez chwilę smażymy na mocnym ogniu. Następnie wlewamy rosół, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.
W tym czasie dokładnie myjemy paprykę oraz cukinię. Paprykę pozbawiamy nasion oraz białych błonek i kroimy w kostkę.
Cukinię osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Do garnka dodajemy paprykę i gotujemy przez 20 minut. Po upływie tego czasu do garnka wrzucamy pokrojoną cukinię i gotujemy przez 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy, przykrywamy pokrywką na 5-10 minut. Dzięki temu cukinia dojdzie i nie rozgotuje się.
Podajemy.
Holly
misia5
Magdalena88
misia5
My też bardzo lubimy leczo. Zwłaszcza o tej porze roku jest ono wyśmienite.
Marika-
misia5
Nic straconego :) W każdej chwili możesz to nadrobić :)