Jullia_

Jullia_

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Leczo z bakłażanem i białą papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ulepszone leczo z bakłażanem i soczystą białą papryką uwieńczone słodkimi suszonymi pomidorami.

Leczo z bakłażanem i białą papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z bakłażanem i białą papryką

 

 

 

 

  • 1 cebula

 

 

  • 2 centymetrowy kawałek imbiru

 

 

  • słodka i ostra papryka (przyprawa)

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Leczo z bakłażanem i białą papryką
1. Cebulę, czosnek i imbir siekamy drobno. (imbir najłatwiej i najoszczędniej jest obrać łyżeczką) 2. Obieramy pieczarki i wraz z cebulką podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.(pieczarki wystarczy obrać lub przetrzeć wilgotną ściereczką - nie należy ich myć) 3. Bakłażana kroimy w grubą kostkę i dodajemy do garnka jako pierwsze ponieważ wymaga on najwięcej obróbki termicznej. 4. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy kiedy bakłażan już nieco zmięknie. (Biała papryka doda zwykłemu daniu trochę luksusu i powiewu świeżości ponieważ przypomina w smaku kapustę zmieszaną ze świeżym ogórkiem) 5. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, czosnek oraz imbir. 6. Na koniec dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. 7. Doprawiamy solą oraz słodką i ostrą papryką do smaku.
Leczo z bakłażanem i białą papryką
Cebulę, czosnek i imbir siekamy, paprykę kroimy w kostkę.
Leczo z bakłażanem i białą papryką
Bakłażana kroimy w grubą odsyć dużą kostkę.
Leczo z bakłażanem i białą papryką
Suszone pomidory kroimy w mniejsze cząstki, świeże - obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Leczo z bakłażanem i białą papryką
Składniki dodajemy do garnka według ich potrzeby na obróbkę termiczną.