Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Leczo z groszkiem, cukinią i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Do lecza można dodać świeże pomidory lub mrożone.

Leczo z groszkiem, cukinią i pomidorami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Leczo z groszkiem, cukinią i pomidorami

 

  • 1/2 kg kiełbasy
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 2 cebule
  • 1/2 kg pomidorów z puszki
  • 1 szkl groszku konserwowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • czosnek granulowany do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Leczo z groszkiem, cukinią i pomidorami
Cukinię obrać, pokroić w dość grubą kostkę. Kiełbasę obrać z osłonek, pokroić w plasterki, lekko podsmażyć na patelni. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć, wsypać cukinię, kiełbasę i dusić pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec dodać pokrojone na kawałki, obrane ze skórki pomidory, koncentrat pomidorowy i groszek konserwowy, chwilę gotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i cukrem, wymieszać.
Leczo z groszkiem, cukinią i pomidorami
Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
Leczo z groszkiem, cukinią i pomidorami
Do podsmażonej cebuli z papryką dodać pokrojoną w kostkę cukinię.
Leczo z groszkiem, cukinią i pomidorami
Pod koniec dodać obrane ze skórki pomidory i groszek konserwowy.