dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Lekka cytrynka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne ciasto z lekkim cytrynowym kremem.

Lekka cytrynka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekka cytrynka

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 2 śnieżki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 1/2 szkl mleka

Sposób przygotowania:

Lekka cytrynka
Jajka myjemy. Wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy do momentu, aż powstanie jasna masa. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 - 35 min. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa oddzielne placki. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl wody i studzimy. Śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy zimną, tężęjąco galaretkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy placki kremem i schładzamy. Smacznego.
Lekka cytrynka
Jajak ucieramy z cukrem na pulchną masę.
Lekka cytrynka
Do jajek dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i pieczemy.
Lekka cytrynka
Śnieżki ubijamy z mlekiem i dodajemy zimną galaretkę.
Lekka cytrynka
Biszkopt przekladamy kremem i schładzamy.

Tagi:

biszkopt