zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Lekka drobiowa grochóweczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna, lekka grochówka, doskonała z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ziemniakami.

Lekka drobiowa grochóweczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekka drobiowa grochóweczka

 

  • 50 dag groszku zółtego łuskanego
  • Udko z kurczaka
  • Udko wędzone z kurczaka
  • 20 dag cienkiej kiełbasy drobiowej
  • Łyżka włoszczyzny suszonej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziela ang.
  • Pieprz ziarnisty ( 10 kulek)
  • Łyżka majeranku
  • Sól i pieprz mielony do smaku
  • Przyprawa w płynie

 

Sposób przygotowania:

Lekka drobiowa grochóweczka
Udko myję, dzielę na połówki , wkładam do garnka i zalewam wodą, dodaję włoszczyznę, przyprawy( oprócz majeranku) obrany i pokrojony w plasterki czosnek i gotuję do miękkości mięsa.



Gdy udka są już miękkie wyciągam je, studzę i obieram z kości i skóry. Groszek przepłukuję pod bieżącą wodą, i dodaję do wywaru.Gotuję z groszkiem jakieś 20 minut( musi być miękki) Wędzone udka obieram ze skóry i kości, kroję na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroję w pół plasterki i obsmażam na patelni bez dodatku tłuszczu.



Dokładam do zupy obrane mięso z udek i obsmażoną kiełbasę. Wsypuję majeranek, doprowadzam do wrzenia i tak jeszcze jakieś 5 minut gotuję powoli. Doprawiam do smaku pieprzem i przyprawą w płynie.



Podałam z groszkiem ptysiowym. Doskonałym dodatkiem są grzanki.
Lekka drobiowa grochóweczka
Udko myję, dzielę na połówki , wkładam do garnka i zalewam wodą, dodaję włoszczyznę, przyprawy( oprócz majeranku) obrany i pokrojony w plasterki czosnek i gotuję do miękkości mięsa.
Lekka drobiowa grochóweczka
Groszek przepłukuję pod bieżącą wodą, i dodaję do wywaru.Gotuję z groszkiem jakieś 20 minut( musi być miękki)
Lekka drobiowa grochóweczka
Wędzone udka obieram ze skóry i kości, kroję na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroję w pół plasterki i obsmażam na patelni bez dodatku tłuszczu.
Lekka drobiowa grochóweczka
Dokładam do zupy obrane mięso z udek i obsmażoną kiełbasę. Wsypuję majeranek, doprowadzam do wrzenia i tak jeszcze jakieś 5 minut gotuję powoli.