Sposób przygotowania:
Lekka drobiowa grochóweczka
Udko myję, dzielę na połówki , wkładam do garnka i zalewam wodą, dodaję włoszczyznę, przyprawy( oprócz majeranku) obrany i pokrojony w plasterki czosnek i gotuję do miękkości mięsa.
Gdy udka są już miękkie wyciągam je, studzę i obieram z kości i skóry. Groszek przepłukuję pod bieżącą wodą, i dodaję do wywaru.Gotuję z groszkiem jakieś 20 minut( musi być miękki) Wędzone udka obieram ze skóry i kości, kroję na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroję w pół plasterki i obsmażam na patelni bez dodatku tłuszczu.
Dokładam do zupy obrane mięso z udek i obsmażoną kiełbasę. Wsypuję majeranek, doprowadzam do wrzenia i tak jeszcze jakieś 5 minut gotuję powoli. Doprawiam do smaku pieprzem i przyprawą w płynie.
Podałam z groszkiem ptysiowym. Doskonałym dodatkiem są grzanki.
Gdy udka są już miękkie wyciągam je, studzę i obieram z kości i skóry. Groszek przepłukuję pod bieżącą wodą, i dodaję do wywaru.Gotuję z groszkiem jakieś 20 minut( musi być miękki) Wędzone udka obieram ze skóry i kości, kroję na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroję w pół plasterki i obsmażam na patelni bez dodatku tłuszczu.
Dokładam do zupy obrane mięso z udek i obsmażoną kiełbasę. Wsypuję majeranek, doprowadzam do wrzenia i tak jeszcze jakieś 5 minut gotuję powoli. Doprawiam do smaku pieprzem i przyprawą w płynie.
Podałam z groszkiem ptysiowym. Doskonałym dodatkiem są grzanki.