Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Lekka kalafiorowa z lanymi kluseczkami

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Szybka i lekka zupka na letnie upały

Lekka  kalafiorowa z lanymi kluseczkami

Składniki:

Lekka kalafiorowa z lanymi kluseczkami

 

  • Na 2 litry zupy:

 

  • 1 mały kalafior lub połówka średniego
  • 1 większa marchewka
  • 1 łyżeczka masła
  • vegeta
  • sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Lekka kalafiorowa z lanymi kluseczkami
Kalafior podzielić na małe cząstki, umyć.Marchewkę obrać, umyć i starkować na jarzynowej tarce. Zagotować 1,5 litra wody. Włożyć marchewkę i kalafiora. Gotować do miękkości. Jajka roztrzepać na pianę,posolić i dodawać mąkę, tak, żeby uzyskać konsystencję śmietany.Wlewać cienką strużką na gotującą się wodę. Zaciągnąć śmietaną. wsypać dużo drobno posiekanego koperku. SMACZNEGO!