kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Lekka sałatka z roszponki i mieszanki warzywnej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na sałatkę z roszponki i ugotowanej mieszanki warzywnej oraz żółtej papryki. Bardzo smaczna sałatka którą możemy podać do drugiego dania. Polecam.

Lekka sałatka z roszponki i mieszanki warzywnej Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Lekka sałatka z roszponki i mieszanki warzywnej

 

  • Garść roszponki
  • 8 łyżek mrożonki ( marchew, groszek, kalafior)
  • 1/4 średniej cebuli
  • 1/3 żółtej papryki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • woda - do gotowania mrożonych warzyw

Sposób przygotowania:

Lekka sałatka z roszponki i mieszanki warzywnej
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie myjemy roszponke i odsączamy z wody. Mrożone warzywa wkładamy do gotującej się wody i gotujemy przez 15 minut.
Ugotowane warzywa przekładamy do miski z zimną wodą, po kilku minutach odsączamy. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Składniki na sos przekładamy do miski i mieszamy. Na talerzu układamy : roszponkę, warzywa i polewamy sosem.
Lekka sałatka z roszponki i mieszanki warzywnej
Umytą i odsączoną z wody roszponkę przekładamy na talerz.
Lekka sałatka z roszponki i mieszanki warzywnej
Ugotowane warzywa przekładamy na sitko i odsączamy.
Lekka sałatka z roszponki i mieszanki warzywnej
Następnie warzywa przekładamy na roszponkę.
Lekka sałatka z roszponki i mieszanki warzywnej
W misce mieszamy wszystkie składniki sosu.
Lekka sałatka z roszponki i mieszanki warzywnej
Sosem polewamy przygotpwaną sałatkę.