Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lekka zupa cukiniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosta, szybka w przygotowaniu zupa z cukinią.

Lekka zupa cukiniowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekka zupa cukiniowa

 

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 5 średnich marchewek
  • ok. 20 dkg cukinii
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • seler korzeń - wg uznania
  • 5 średnich ziemniaków
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Lekka zupa cukiniowa
W garnku roztopić masło. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Marchewki obrać. Cukinię obrać, usunąć pestki (podałam wagę obranej i wydrążonej cukinii). Marchewki i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać je do zeszklonej cebuli, smażyć razem kilka minut. Jak cukinia zacznie robić się szklista, wlać do garnka bulion, dodać obrany seler (można go zetrzeć na tarce i dodać wcześniej, razem z marchewką). Dodać również majeranek, pieprz i paprykę mieloną. Wymieszać i zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Lekka zupa cukiniowa
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na maśle.
Lekka zupa cukiniowa
Marchewki i cukinia starte na tarce i dodane do cebuli.
Lekka zupa cukiniowa
Bulion warzywny i przyprawy dodane do garnka.
Lekka zupa cukiniowa
Obrane i pokrojone w niezbyt dużą kostkę ziemniaki.