Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Lekka zupa ogórkowo ryżowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Lekka zupa ogórkowo ryżowa to moja dzisiejsza propozycja na zupę która syci i jest dietetyczna - polecam

Lekka zupa ogórkowo ryżowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekka zupa ogórkowo ryżowa

 

  • 1 duże udko z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 ogórki kiszone - duże
  • por
  • natka pietruszki
  • 3-4 łyżki ryżu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Lekka zupa ogórkowo ryżowa
Z udka ściągamy skórę, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obrane warzywa i na wolnym ogniu gotujemy wywar przez około 30 minut. Ogórki kiszone ścieramy na tarce, dodajemy do wywaru i gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy ryż i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem - gotujemy aż ryż będzie ugotowany. Z udka obieramy mięso. Zupę podajemy z mięsem i posiekana natką pietruszki.
Lekka zupa ogórkowo ryżowa
z udka kurczaka ściagamy skórę i wkładamy do garnka zalewamy wodą
Lekka zupa ogórkowo ryżowa
dodajemy obrane warzywa oraz gałązki z natki
Lekka zupa ogórkowo ryżowa
nastepnie dodajemy starte ogórki kiszone
Lekka zupa ogórkowo ryżowa
na koniec dodajemy ryz i gotujemy doprawiając do smaku