KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Lekka zupa warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Co prawda była gotowana w lecie ale dziś wstawiam przepis aby przypomnieć sobie o tej porze roku co jest bogata dla nas kucharzy w ogromna ilość smacznych warzyw.

Lekka zupa warzywna

Składniki:

Lekka zupa warzywna

 

  • Kapusta biała ćwiartka
  • Ziemniaki 5 szt
  • Marchewka 1 szt
  • Cukinia 1 kubek 350 ml
  • Pietruszka korzeń 1/2 szt
  • Pomidor 1 szt
  • Koperek 1 pęczek
  • Kostka rosołowa wołowa 1 szt
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Lekka zupa warzywna
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, odciąć głąb, odkroić potrzebny kawałek i poszatkować. Marchewkę i pietruszkę korzeń umyć, obrać, wypłukać i rozdrobnić - marchewkę w półplasterki a pietruszkę białą zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Koperek i natkę pietruszki umyć i drobno poszatkować. Pomidora umyć i pokroić w cienkie półplasterki. Ziemniaki obrać, wypłukać i pokroić w kostkę. Cukinię umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka zalać 2 litrami zimnej wody, dodać kostkę rosołową, gotować aż warzywa zrobią się półmiękkie. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku przyprawami.

Tagi:

cukinia