iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Lekka zupa z soczewicy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wiosenne odchudzanie, czyli lekka zupa z soczewicy, selera, pomidorów. Podawana z kiełkami i ozdobiona kawałkiem fety.

Lekka zupa z soczewicy

Składniki:

Lekka zupa z soczewicy

 

  • 1/2 szklanki soczewica,
  • 1 ząbek czosnek,
  • 2 kawałki selera naciowego
  • 3 łyżki pomidorów krojonych
  • chilli pieprz Cayenne
  • pieprz biały Prymat,
  • kiełki brokuła,
  • 1 łyżeczka feta półtłusta,
  • pietruszka natka,
  • sól morska

 

Sposób przygotowania:

Lekka zupa z soczewicy
Soczewicę połówki moczymy ok 1 godziny , wodę odlewamy. Do garnka z 2 szklankami wody dodajemy opłukaną soczewicę. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy pokrojony w kawałki seler. Doprawiamy odrobiną chili, pieprzem ,solą morską do smaku. Gotujemy jeszcze ok 5 min . Następnie dodajemy 3 łyżki opokrojonych pomidorów z kartonu. Zagotowujemy. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Pdajemy z kiełkami i ozdobione kawałkiem fety-półtłustej.

Tagi:

soczewica