ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotlety ziemniaczano-serowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobry pomysł na ziemniaki gotowane i ser żółty. Takie kotlety smakują doskonale i na ciepło, ale jeszcze lepsze są na zimno. Można podać z mizerią lub innymi sosami.

Kotlety ziemniaczano-serowe Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kotlety ziemniaczano-serowe

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczano-serowe
Ugotowane ziemniaki jeszcze letnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa.

Ser żółty, papryczkę ostrą rozdrobnić w rozdrabniaczu.

Ziemniaki połączyć z serem, jajkami, mąką ziemniaczaną, bułką tartą, kucharkiem pieprzem mielonym i wszystko dokładnie wyrobić ręką,

Formować podłużne, nie za grube kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju, odkładać na ręcznik papierowy.

Ogórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym, czosnkiem granulowanym, koperkiem posiekanym i jogurtem.
Kotlety ziemniaczano-serowe
Ziemniaki pezciskamy jeszcze letnie nie zimne.
Kotlety ziemniaczano-serowe
Ser żółty dodajemy jaki mamy w lodówce.
Kotlety ziemniaczano-serowe
Wszystko reka wyrobić ale nie za długo.
Kotlety ziemniaczano-serowe
Kotlety formować nie za grube tak z 1,5 cm grubości.
Kotlety ziemniaczano-serowe
Kotlety ziemniaczano-serowe
Kotlety ziemniaczano-serowe