Sposób przygotowania:
Kotlety ziemniaczano-serowe
Ugotowane ziemniaki jeszcze letnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa.
Ser żółty, papryczkę ostrą rozdrobnić w rozdrabniaczu.
Ziemniaki połączyć z serem, jajkami, mąką ziemniaczaną, bułką tartą, kucharkiem pieprzem mielonym i wszystko dokładnie wyrobić ręką,
Formować podłużne, nie za grube kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju, odkładać na ręcznik papierowy.
Ogórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym, czosnkiem granulowanym, koperkiem posiekanym i jogurtem.
Ser żółty, papryczkę ostrą rozdrobnić w rozdrabniaczu.
Ziemniaki połączyć z serem, jajkami, mąką ziemniaczaną, bułką tartą, kucharkiem pieprzem mielonym i wszystko dokładnie wyrobić ręką,
Formować podłużne, nie za grube kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju, odkładać na ręcznik papierowy.
Ogórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym, czosnkiem granulowanym, koperkiem posiekanym i jogurtem.
ziutula