Patka2605

Patka2605

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Lekki majonez z białek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekki majonez z białek-oryginalny przepis

Lekki majonez z białek

Składniki:

Lekki majonez z białek

 

  • 2 białka
  • pół szklanki oliwy
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny
  • 1 łyżeczkę musztardy
  • 1 łyżeczkę cukru pudru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Lekki majonez z białek
Mikserem ubijamy białka na sztywną masę dodając sok z cytryny,szczyptę soli , pieprz i cukier.Po kilku minutach ubijania piana powinna być już sztywna.Wówczas nie przerywając ubijania zacznij po trochu dodawać musztardę.Kiedy musztarda dokładnie połączy się z pianą nadal nie przerywając ubijania dolej do niej oliwę.Staraj się by spływała ona cieniutkim strumieniem do miseczki.Ubijaj majonez jeszcze parę minut i wstaw na godzinę do lodówki.