Sposób przygotowania:
Lekkie ciasto z owocami
Sposób przygotowania: Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 - 40 minut. Piekarnik gazowy: temp. 175o C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 175o C (powinien być podgrzany) Po upieczeniu ciasto wystudzić. Do wysokiego naczynia wlać jogurt i wodę, następnie powoli miksować, dosypując stopniowo krem jogurtowy. Następnie zwiększyć obroty miksera i całość miksować około 3 minut. Gotowy krem przełożyć na ciasto, delikatnie wyrównać wierzch i udekorować owocami. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.
mania
siwa12345
msewka
jarek1626
monika22