PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Lekkie ciasto z owocami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Nietrudne w przygotowaniu, pyszne, lekkie ciasto z owocami

Lekkie ciasto z owocami

Składniki:

Lekkie ciasto z owocami

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 16 g Dr. Oetkera
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krem:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml wody
  • 1 Krem jogurtowy 3 minuty Dr. Oetkera
  • Do dekoracji:
  • świeże owoce do przybrania - truskawki, maliny, porzeczki, jagody

Sposób przygotowania:

Lekkie ciasto z owocami
Sposób przygotowania: Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 - 40 minut. Piekarnik gazowy: temp. 175o C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 175o C (powinien być podgrzany) Po upieczeniu ciasto wystudzić. Do wysokiego naczynia wlać jogurt i wodę, następnie powoli miksować, dosypując stopniowo krem jogurtowy. Następnie zwiększyć obroty miksera i całość miksować około 3 minut. Gotowy krem przełożyć na ciasto, delikatnie wyrównać wierzch i udekorować owocami. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.