Sposób przygotowania:
Lekkie pączki z nadzieniem kajmakowymciasto
Do kubka pokruszyć drożdże, zasypać 1 czubatą łyżką cukru, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Odstawić na ok. 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Do miski wbić jajka i żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, ubić przez ok. 3-4 minuty. Dodać lekko ciepłe mleko, rozpuszczone i ostudzone masło, sól i rum, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, rozwałkować na grubość ok. 1,3 - 1,5 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wykrawać kółka. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Olej wylać do szerokiego garnka, rozgrzać do temperatury 165-170 C, smażyć po 2 minuty z każdej strony. Ostudzić.
Kajmak przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania (gdyby był za gęsty, lekko podgrzać), wbijać w ostudzone pączki i nadziewać.
lukier
Do miski wsypać cukier puder, wlać wodę, rozetrzeć łyżką na gęsty lukier. W razie potrzeby dodać jeszcze 1 łyżeczkę wody. Gotowym lukrem polać po wierzchu wystudzonych pączków (po ok. 1 łyżeczce) i ozdobić skórką pomarańczową.