Lekko kwaśna tarta wg Smakowita88

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

bardzo delikatne kwaskowe ciasto cytrynowe

Lekko kwaśna tarta wg Smakowita88

Składniki:

Lekko kwaśna tarta wg Smakowita88

 

  • 150 gram mąki pszennej,
  • 25 gram cukru drobnego,
  • 125 gram masła,
  • 1 łyżka wody letniej,
  • 150 ml śmietana 30 %,
  • 4 sztuki jaj surowych,
  • 100 gram cukru drobnego,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • 4 łyżki cukru pudru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lekko kwaśna tarta wg Smakowita88
1. Mąkę pszenną łączymy z solą. Dodajemy masło, cukier oraz 1 łyżkę wody. Całość b.dokładnie mieszamy i miksujemy. 2. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chłodzimy w lodówce 30 minut. 3.Chłodne ciasto wkładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem. 4.Pieczemy je w 180 s.c przez 20 minut. 5.Do miseczki wbijamy jaja.Dodajemy śmietanę ,cukier oraz sok z cytryny. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut. 6.Tak powstałą masę przelewamy na spód upieczonej tartej, układamy plastry cytryny i podpiekamy ok.20 minut. 7.Wierzch posypujemy cukrem pudrem

Tagi:

tarta