renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Lekko pomidorowa pudliszkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moje dzieci uwielbiają ją.

Lekko pomidorowa pudliszkowa

Składniki:

Lekko pomidorowa pudliszkowa

 

  • 1 udko z kurczaka
  • 1 duża marchew
  • 1 mała cebulka biała
  • 1 mała pietruszka
  • makaron - zacierka ok. 6-7 łyżek
  • pół małej papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki śmietany 12 %
  • koperek i natka pietruszki posiekane.

Sposób przygotowania:

Lekko pomidorowa pudliszkowa
W garnku zagotować ok 1,5 l wody. wrzucić do niej oczyszczone i umyte udko z kurczaka. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dodać umyte, obrane i pokrojone w dowolny sposób: marchewkę, pietruszkę i cebulkę, a także makaron zacierkę i przyprawy. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie ale nierozgotowane. Wyjąć udko, oddzielić mięso od kości, pokroić drobno i dodać do zupy, dodać także przecier pomidorowy i paprykę pokrojoną w kostkę, doprowadzić do wrzenia i wyłączyć. W czasie gotowania należy uzupełniać wodę tak aby zupa nie zrobiła się gęsta. Po wyłączeniu dodać do zupy śmietanę i koper z natką pietruszki, wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.