WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1570]

Lamingtony - kokoski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lemingtony nazywane również kokoskami, kokosankami, kudłaczami czy lamingtonami czyli ciasto biszkoptowe pokrojone na kawałki i obtoczone w czekoladzie i wiórkach kokosowych

Lamingtony - kokoski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lamingtony - kokoski

 

  • 5 jajek
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • Polewa:
  • 2 tabliczki czekolady po 100g (u mnie mleczna i gorzka)
  • 10 łyżek śmietany 30%
  • ok. 200g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Lamingtony - kokoski

ETAP 1:

Jajka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać do jajek. Dodać olej, sok i skórkę z cytryny. Wymieszać.

Ciasto przelać do formy 24x24 cm wyłożonej papierem. Piec ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić. Pokroić na kawałki.

Śmietanę podgrzać i wrzucić połamaną czekoladę. Odczekać i wymieszać na jednolitą polewę. Kawałki ciasta maczać w polewie i obtaczać w wiórkach. Odkładać na talerz.

Schłodzić w lodówce przez min. kilka godzin.

Lemingtony/kokoski
Lemingtony po obtoczeniu w czekoladzie i wiórkach układamy na talerzu
Lemingtony/kokoski
Kawałki ciasta nadziewamy na widelec i wkładamy do czekolady a potem do wiórkó
Lemingtony/kokoski
Czekolada mleczna i gorzka rozpuszczone w śmietanie
Lemingtony/kokoski
Wystudzone ciasto biszkoptowe kroimy na kawałki