Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Leniwa kapusta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

danie z kuchni rosyjskiej

Leniwa kapusta

Składniki:

Leniwa kapusta

 

  • 1 główka kapusty drobno posiekanej
  • 900 g mielonej wołowiny przysmażonej na patelni na maśle
  • 1 cebula drobno posiekana i przysmażona na maśle na złoty kolor
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekanego
  • 250 g bekonu drobno pokrojonego i przysmażonego na krucho
  • 1 szklanka ugotowanego białego ryżu
  • 900 ml sosu pomidorowego
  • 900 ml wrzącej wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Leniwa kapusta
Podsmaż cebulę w głębokim rondlu z grubym dnem. Dodaj poszatkowaną kapustę i smaż przez 15-20 minut, aż zmięknie i lekko zbrązowieje. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dodaj bekon, dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem, połącz z ugotowanym ryżem i pozostaw na małym ogniu. W osobnym garnku podgrzej sos pomidorowy i wodę, wlej do kapusty, mięsa i ryżu, posól, dodaj łyżeczkę cukru, by zabić kwaśny smak pomidorów, przykryj, zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez mniej więcej pół godziny. Potrawa powinna przypominać gęsty gulasz, lecz nie owsiankę.