msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Leniwce .

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Małe,pyszne kluseczki leniwe z prawdziwie wiejskiego, tłustego sera produkcji mojej teściowej.Pyszne na obiadek dla całej rodziny.

Leniwce . Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leniwce .

 

  • 0,5 kg białego sera wiejskiego, nie za mocno odciśniętego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1-1,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

 

  • do polania
  • jogurt naturalny bez cukru
  • mus owocowy-u mnie gruszkowo jeżynowy

 

Sposób przygotowania:

Leniwce .
W garnku nastawiłam wodę osoloną jak na kluski. Zanim zaczęła się gotować zdążyłam przygotować ciasto. Drewnianą pałką roztarłam biały ser z cukrem waniliowym i białym.Dodałam jajka i żółtko i ucierałam dalej aż masa była w miarę jednolita. Dodałam szczyptę soli i szklanką mąki pszennej i wyrobiłam ciasto.Podobne w konsystencji jak na kopytka. Pozostałą mąkę wykorzystałam do podsypywania stolnicy . Odrywałam po kawałku ciasta i na posypanej lekko mąką stolnicy toczyłam rękoma cienkie wałeczki.Kroiłam lekko ukośnie małe kluseczki i wrzucałam partiami na osolony wrzątek.Lekko zamieszałam drewnianą łyżką do spodu, by kluseczki nie przywarły ale i aby ich nie pokaleczyć.Gotowałam do momentu aż wypłyną.Wyjmowałam łyżką cedzakową na durszlak i przelewałam zimną wodą.Wrzucałam kolejne partie kluseczek. Osączone przełożyłam na talerze i polałam najpierw jogurtem naturalnym a później musem gruszkowo jeżynowym. Pychota!
Leniwce .
Z przygotowanego ciasta toczymy wałeczki i kroimy małe kluseczki.
Leniwce .
Wrzucamy partiami kluseczki do osolonego wrzątku i gotujemy.
Leniwce .
Przelewamy kluseczki zimną wodą i osączamy.
Leniwce .
Gotowe kluski polewmay np. jogurtem naturalnym i musem owocowym.