Sposób przygotowania:
leniwce - kopytka na chrupko
Ziemniaki obieramy zalewamy wodą i solimy. Gotujemy aż będą miękkie.Odlewamy i czekamy aż przestygną.
Ziemniaki przeciskamy przez maszynkę na stolnicę.
Dodajemy mąkę, Dwa jaja i mąkę ziemnaiczaną. Solimy.
Zagniatamy ciasto abybyło jednolite i gładkie.
Dzielimy na kilka części by było łatwiej uformować wałki.
Posypujemy mąką stolnicę by ciasto się nie przyklejało.
Robimy z każdej części ciasta podłużny wałek rękoma. Nie może być ani cienki ani za gruby. Delikatnie spłaczamy tacką. I kroimy kopytka nasze.
Wodę gotujemy i solimy. Wrzucamy kopytka do gotującej się wody. I wyjmujemy po 2 minutach jak wypłyną na wierzch.
Odstawiamy kopytka do ostygnięcia.
Jak ostygnął rozgrzać na patelni tłuszcz i wrzucić nasze kopytka. Smażmy na duzym ogniu. Tak aby były chrupie i spiekły się.
Do szklanki nalewamy zimne mleko i do tego chrupie kopytka.
Pychota ;)
Ziemniaki przeciskamy przez maszynkę na stolnicę.
Dodajemy mąkę, Dwa jaja i mąkę ziemnaiczaną. Solimy.
Zagniatamy ciasto abybyło jednolite i gładkie.
Dzielimy na kilka części by było łatwiej uformować wałki.
Posypujemy mąką stolnicę by ciasto się nie przyklejało.
Robimy z każdej części ciasta podłużny wałek rękoma. Nie może być ani cienki ani za gruby. Delikatnie spłaczamy tacką. I kroimy kopytka nasze.
Wodę gotujemy i solimy. Wrzucamy kopytka do gotującej się wody. I wyjmujemy po 2 minutach jak wypłyną na wierzch.
Odstawiamy kopytka do ostygnięcia.
Jak ostygnął rozgrzać na patelni tłuszcz i wrzucić nasze kopytka. Smażmy na duzym ogniu. Tak aby były chrupie i spiekły się.
Do szklanki nalewamy zimne mleko i do tego chrupie kopytka.
Pychota ;)