Sposób przygotowania:
Leniwe gwiazdki
Najpierw przygotowuję kluski leniwe. Ser twarogowy mielę lub przeciskam przez praskę. Przekładam do miski, dodaję jajka, szczyptę soli i mieszam dokładnie. Stopniowo dosypuję mąkę wyrabiając na miękkie, lekko klejące się ciasto. Następnie ciasto wałkuję, wycinam foremkami gwiazdki. Gotuję leniwe gwiazdki partiami w osolonym wrzątku około 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyjmuję kluseczki ostrożnie łyżką cedzakową. Ugotowane gwiazdki podaję ze sosem. Sos jagodowo-jogurtowy: Jagody rozmrażam, przekładam do rondla z cukrem i gotuję kilka minut mieszając co jakiś czas. Lekko ostudzone miksuję blenderem i mieszam z jogurtem. Sos podaję do ugotowanych kluseczek.
Orzeł73