kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Leniwe pierogi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne leniwe kluski, które możemy podać ze śmietaną i cukrem. Polecam na obiad lub kolację.

Leniwe pierogi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Leniwe pierogi

 

Sposób przygotowania:

Leniwe pierogi
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Twaróg i ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski, dodajemy wybite jajko i wsypujemy około 1,5 szklanki mąki i sól. Zagniatamy ciasto i wykładamy na stolnicę, którą podsypujemy mąką. Ponownie zagniatamy i robimy podłużne wałeczki. Kroimy nożem na niewielkie romby i wkładamy do gotującej się wody, dodajemy sól i olej. Gotujemy około 3 - 4 minuty od wypłynięcia.

Przekładamy do miski z wodą, a następnie odsączamy na cedzaku.

Podajemy z kwaśną śmietaną i cukrem.
Leniwe pierogi
Wszystkie składniki na kluski wkładamy do miski.
Leniwe pierogi
Następnie zagniatamy ciasto i przekładamy na stolnicę.
Leniwe pierogi
Z przygotowanego ciasta formujemy wałeczki.