ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Naleśniki z maślanką szpinakowo-twarogowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki podawać dodatkiem gęstej śmietany - naleśniki na maślance są delikatne, miękkie, z nadzieniem szpinakowo-twarogowym smakują idealnie...........SMACZNEGO!!!

Naleśniki z maślanką szpinakowo-twarogowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Naleśniki z maślanką szpinakowo-twarogowe

 

  • Nadzienie:
  • szpinak mrożony kulki 1 opakowanie,
  • masło klarowane 1 łyżka,
  • ząbki czosnku 4 sztuki,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • śmietana gęsta 18% 200 gram,
  • twaróg tłusty 30 dag,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • śmietana gęsta 18% - ile potrzeba

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • mąka tortowa 2,5 szklanki,
  • cukier 2 łyżeczki,
  • sól 1 łyżeczka, mleko 1/2 litra,
  • maślanka 1 szklanka,
  • olej rzepakowy 2 łyżki,
  • woda - ile potrzeba

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z maślanką szpinakowo-twarogowe

ETAP 1:

Naleśniki z maślanką szpinakowo-twarogowe
Szpinak musi być dobrze odcisnięty z wody.

Szpinak odmrozić na sitku i odcisnąć z wody, na maśle klarowanym zeszklić wyciśnięte z praski ząbki czosnku, dodać kostkę rosołową i szpinak, podsmażać z 3 minuty mieszając, wystudzić.

ETAP 2:

Naleśniki z maślanką szpinakowo-twarogowe
Twaróg tłusty ze śmietaną ma dobrą konsystencję.

Twaróg, śmietanę w misce rozetrzeć łyżką na gładką masę, wymieszać ze szpinakiem, papryką ostrą.

ETAP 3:

Naleśniki z maślanką szpinakowo-twarogowe
Patelnię wystarczy raz posmarować olejem przed rozgrzaniem.

Ciasto z olejem na naleśniki zmiksować mikserem, można dolać zimnej wody gdy jest za gęste, zostawić na 30 minut, patelnia naleśnikarka 22 cm posmarowana raz olejem, na gorącej patelni smażyć złociste naleśniki.

ETAP 4:

Naleśniki z maślanką szpinakowo-twarogowe

Każdy naleśnik posmarować po całości nadzieniem, złożyć na "cztery" , czubata łyżka nadzienia na naleśnik.

ETAP 5:

Naleśniki z maślanką szpinakowo-twarogowe

Naleśniki podawać dodatkiem gęstej śmietany.