Sposób przygotowania:
Kluski leniwe z boczkiem.
Do ziemniaków pzeciśniętych uprzednio przez praskę dodajemy zmielony, lub przetarty przez sito
twaróg, dodajemy jaja, masło i sporą szczyptę soli.
Mieszamy składniki dosypując mąki. Po wyrobieniu formujemy kluseczki w formie okrągłej lub
jak kopytka. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie przez kilka minut po wypłynieciu.
Pokrojony boczek przesmażamy na patelni pod koniec dodając obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę.
Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem (do smaku) i smazymy razem z boczkiem , aż cebula straci surowość.
Podajemy kluseczki z dodatkiem boczku i cebuli.
twaróg, dodajemy jaja, masło i sporą szczyptę soli.
Mieszamy składniki dosypując mąki. Po wyrobieniu formujemy kluseczki w formie okrągłej lub
jak kopytka. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie przez kilka minut po wypłynieciu.
Pokrojony boczek przesmażamy na patelni pod koniec dodając obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę.
Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem (do smaku) i smazymy razem z boczkiem , aż cebula straci surowość.
Podajemy kluseczki z dodatkiem boczku i cebuli.
msewka
sakura
jaNina
Zgadza się! W "wypasionej" wersji są zrobione tylko z sera i i mąki.
W tańszej część sera zastępuje się ziemniakami.