jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kluski leniwe z boczkiem.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie leniwe kluseczki z aromatycznym boczkiem przesmażonym na cebulce.

Kluski leniwe z boczkiem.

Składniki:

Kluski leniwe z boczkiem.

 

  • 400g twarożku
  • 4 ugotowane, średniej wielkości ziemniaki
  • 2duże lum 3 małe jajka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • ok. 20 dag mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 duże cebule białe lub czerwone
  • 20dag wędzonego boczku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe z boczkiem.
Do ziemniaków pzeciśniętych uprzednio przez praskę dodajemy zmielony, lub przetarty przez sito
twaróg, dodajemy jaja, masło i sporą szczyptę soli.
Mieszamy składniki dosypując mąki. Po wyrobieniu formujemy kluseczki w formie okrągłej lub
jak kopytka. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie przez kilka minut po wypłynieciu.
Pokrojony boczek przesmażamy na patelni pod koniec dodając obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę.
Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem (do smaku) i smazymy razem z boczkiem , aż cebula straci surowość.
Podajemy kluseczki z dodatkiem boczku i cebuli.