Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Leniwiec (z jabłkami)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne ciasto, które nie wymaga wielu skomplikowanych czynności. Jest na prawdę proste i smakuje wyśmienicie.

Leniwiec (z jabłkami)

Składniki:

Leniwiec (z jabłkami)

 

  • 7 jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki rodzynek (sparzonych)
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskich, brazylijskich i makademia)

Sposób przygotowania:

Leniwiec (z jabłkami)

Przygotowanie:

Leniwiec (z jabłkami)
Można użyć dowolnych, ulubionych bakalii.

Orzechy należy drobno posiekać a rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.

Warstwy:

Leniwiec (z jabłkami)
Miska powinna być spora a po odstawieniu nie trzeba jej przykrywać.

W misce warstwami układać: jabłka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, orzechy, mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kakao, roztrzepane jajka, olej.
Odstawić na 1/2 godziny.

Ciasto:

Leniwiec (z jabłkami)
Wszystkie składniki powinny dokładnie się połączyć.

Po odstaniu ciasto należy delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. Najlepiej zrobić to łyżką lub ręcznie mieszadełkiem do ubijania.

Pieczenie:

Leniwiec (z jabłkami)
Blacha na ciasto powinna być dosyć duża.

Ciasto po przelaniu do blaszki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut w 180 stopniach.