czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Leśniaki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pochodzę z okolic Borów Tucholskich, które słyną z lasów bogatych w grzyby. Dlatego też te śledzie są popularne w moich rodzinnych stronach.

Leśniaki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Leśniaki

 

  • 1/2 kg filetów śledziowych,
  • garść suszonych leśnych grzybów,
  • 2 średnie cebule,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • ok. szkl. białego wina.

Sposób przygotowania:

Leśniaki
Śledzie zalać wodą, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Grzyby zalać winem i odstawić na 4-5 godz. Następnie je odsączyć i bardzo drobno pokroić. Cebule obrać i posiekać, wraz z grzybami zeszklić na odrobinie oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem, lekko przestudzić. Filety śledziowe odsączyć, posmarować masą grzybową, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczką.
Leśniaki
Grzyby zalewamy winem i odstawiamy na 4-5 godz
Leśniaki
Filety śledziowe smarujemy dokładnie masa gzrybową

Tagi:

grzyby