Sposób przygotowania:
Leszcze ze świeżą czerwoną papryką
Dwa duże leszcze oczyścić z łusek, osolić i posypać słodką mieloną papryką. Oprószyć mąką i usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju słonecznikowym. Zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych.
Dużą cebulę obrać i pokroić w pół księżyce. Przygotować marynatę z wody, ziaren kolendry octu, soli, cukru, liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren czarnego pieprzu oraz słodkiej papryki. Chwilę pogotować i zestawić do przestudzenia.
Usmażoną rybę ułożyć w miseczce, położyć na nią kawałki cebuli I zalać marynatą. Obciążyć talerzykiem, żeby ryba była zalana marynatą. Wstawić do lodówki na kilka dni, kiedy ości zmiękną można podawać. Dwie godziny przed podaniem pokroić pół słodkiej papryki I dodać do zalewy.
Dużą cebulę obrać i pokroić w pół księżyce. Przygotować marynatę z wody, ziaren kolendry octu, soli, cukru, liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren czarnego pieprzu oraz słodkiej papryki. Chwilę pogotować i zestawić do przestudzenia.
Usmażoną rybę ułożyć w miseczce, położyć na nią kawałki cebuli I zalać marynatą. Obciążyć talerzykiem, żeby ryba była zalana marynatą. Wstawić do lodówki na kilka dni, kiedy ości zmiękną można podawać. Dwie godziny przed podaniem pokroić pół słodkiej papryki I dodać do zalewy.