ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Leszcze ze świeżą czerwoną papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rybka najlepiej smakuje po kilku dniach w lodówce, kiedy ości zmiękną a ona przejdzie smakiem zalewy.

Leszcze ze świeżą czerwoną papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leszcze ze świeżą czerwoną papryką

 

Sposób przygotowania:

Leszcze ze świeżą czerwoną papryką
Dwa duże leszcze oczyścić z łusek, osolić i posypać słodką mieloną papryką. Oprószyć mąką i usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju słonecznikowym. Zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych.

Dużą cebulę obrać i pokroić w pół księżyce. Przygotować marynatę z wody, ziaren kolendry octu, soli, cukru, liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren czarnego pieprzu oraz słodkiej papryki. Chwilę pogotować i zestawić do przestudzenia.

Usmażoną rybę ułożyć w miseczce, położyć na nią kawałki cebuli I zalać marynatą. Obciążyć talerzykiem, żeby ryba była zalana marynatą. Wstawić do lodówki na kilka dni, kiedy ości zmiękną można podawać. Dwie godziny przed podaniem pokroić pół słodkiej papryki I dodać do zalewy.   




Leszcze ze świeżą czerwoną papryką.
Dwa duże leszcze dokładnie oczyścić z łusek.
Leszcze ze świeżą czerwoną papryką.
Leszcze przekroić na pół i wyfiletować. Jeśli się uda usunąć duże ości.
Leszcze ze świeżą czerwoną papryką.
Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki.
Leszcze ze świeżą czerwoną papryką.
Rybę smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Tagi:

ryby warzywa