jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Lekki kapuśniaczek z młodej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zupka powstaje bardzo szybko, co jest jej dużą zaletą. Jeśli chcemy można ją delikatnie zabielić. Choć bez zabielania także smakuje pysznie!

Lekki kapuśniaczek z młodej

Składniki:

Lekki kapuśniaczek z młodej

 

  • Składniki:
  • ½ główki młodej kapusty,
  • 2 marchwie,
  • 5-6 ziemniaków,
  • Kostka rosołowa,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Natka pietruszki do podania,
  • Łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Lekki kapuśniaczek z młodej
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę oczyszczamy, usuwamy twardy środek i szatkujemy. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dokładamy kapustę i chwilkę ją podsmażamy. Następnie całość zalewamy wodą (około 2,5-3 litry). Dokładamy kostkę rosołową, ziemniaki i marchew. Całość przykrywamy i gotujemy do momentu jak jarzyny będą miękkie. Zupę doprawiamy do smaku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.