Sposób przygotowania:
Kapuśniaczek z młodej kapustki
Włoszczyznę i cebulę obieramy ,kroimy drobno.W dużym garnku rozgrzewamy trzy łyzki oleju szklimy cebulę dodajemy marchewkę i przesmażamy około 2 minuty.
Kapuste oczyścić z wierzchnich liści poszatkować nożem włożyć do garnka z warzywami ,wrzucić ziele angielskie,liść laurowy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,kiełbasę i boczek kroimy w grubą kostke dokłądamy do warzyw i gotujemy wszyastko razem około 20 minut,kiedy warzywa bedą już miękkie dodać umyty i pokrojony koperek oraz natkę pietruszki,włozyc koncentrat pomidorowy gotować około 5 minut.
Śmietanę rozrobić z maką dodać do kapusty,doprowadzić do zagotowania ,doprawic solą i pieprzem do smaku.Podawać zupę gorącą .
Kapuste oczyścić z wierzchnich liści poszatkować nożem włożyć do garnka z warzywami ,wrzucić ziele angielskie,liść laurowy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,kiełbasę i boczek kroimy w grubą kostke dokłądamy do warzyw i gotujemy wszyastko razem około 20 minut,kiedy warzywa bedą już miękkie dodać umyty i pokrojony koperek oraz natkę pietruszki,włozyc koncentrat pomidorowy gotować około 5 minut.
Śmietanę rozrobić z maką dodać do kapusty,doprowadzić do zagotowania ,doprawic solą i pieprzem do smaku.Podawać zupę gorącą .