2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Kapuśniaczek z młodej kapustki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Teraz jest czas na młodą kapustę polecam zrobić tę smaczną zupę

Kapuśniaczek z młodej kapustki

Składniki:

Kapuśniaczek z młodej kapustki

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1,5 litra bulionu u mnie rosół
  • 40 dag kiełbasy cienkiej np toruńskiej
  • 30 dag boczku gotowanego
  • 2 młode marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 3 łyżki oleju
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól do smaku pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczek z młodej kapustki
Włoszczyznę i cebulę obieramy ,kroimy drobno.W dużym garnku rozgrzewamy trzy łyzki oleju szklimy cebulę dodajemy marchewkę i przesmażamy około 2 minuty.

Kapuste oczyścić z wierzchnich liści poszatkować nożem włożyć do garnka z warzywami ,wrzucić ziele angielskie,liść laurowy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,kiełbasę i boczek kroimy w grubą kostke dokłądamy do warzyw i gotujemy wszyastko razem około 20 minut,kiedy warzywa bedą już miękkie dodać umyty i pokrojony koperek oraz natkę pietruszki,włozyc koncentrat pomidorowy gotować około 5 minut.



Śmietanę rozrobić z maką dodać do kapusty,doprowadzić do zagotowania ,doprawic solą i pieprzem do smaku.Podawać zupę gorącą .