Sposób przygotowania:
Letni obiadek
Kapustę siekamy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i zagotowujemy. Wodę odcedzamy. Na spód garnka dajemy posiekaną cebulę oraz łyżkę masła. Chwilę podsmażamy. Następnie kapustkę podlewamy wodą i dusimy. Dodajemy pokrojoną marchewkę, paprykę oraz przyprawy. Dusimy około 30 minut. Następnie dodajemy posiekany koperek. Chwilę dusimy. Z mąki i pozostałego masła robimy zasmażkę. Dodajemy do kapusty. Mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. Ziemniaczki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Na patelnię wrzucamy smalec oraz posiekaną cebulę. Dodajemy ziemniaczki i podsmażamy, aby ziemniaki lekko się przypiekły. Fasolkę gotujemy do miękkości. Odcedzamy i panierujemy w jajku oraz bułce tartej (smażymy na maśle) lub polewamy bułką z masełkiem. Na talerz wykładamy ziemniaczki (posypujemy szczypiorkiem, obok układamy porcję kapusty i fasolki.