Sposób przygotowania:
Letnia kawa z wiśniamiETAP 1
Wiśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Tak przygotowane przekładamy do garnka, zalewamy winem i gotujemy około 10- 15 minut na małym ogniu. Owoce powinny być miękkie.
ETAP 2
W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę. Otrzymaną mieszaninę wlewamy do gotujących wiśni. Sos zagotowujemy i słodzimy do smaku.
ETAP 3
Gotowy rozlewamy do przygotowanych szklanek. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Między czasie przygotowujemy kawę.
Kawę zalewamy ok 0,5 szklanką przegotowanej wody, studzimy.
Mleko miksujemy z kostkami lodu i dodajemy zimną kawę. Ewentualnie słodzimy do smaku (niekoniecznie). Uzyskaną mrożoną kawę wylewamy na zimny sos wiśniowy.
Wierzch szklanek dekorujemy bitą śmietaną i wisienką. Całość posypujemy kakao . Podajemy od razu po udekorowaniu.