kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 147]

Letnia wersja bigosu z sezonowych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Letnia odmiana bigosu z słodkiej kapusty na łopatce i z dodatkiem świeżych pomidorów. Lekko słodki smak, bardzo pożywnie.

Letnia wersja bigosu z sezonowych warzyw

Składniki:

Letnia wersja bigosu z sezonowych warzyw

 

  • 1 głowa kapusty ok. 1,5 kg
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 średnie marchewki
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 gałązka selera naciowego
  • kawałek pora
  • świeży koperek
  • 3-4 pomidory
  • sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma-do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Letnia wersja bigosu z sezonowych warzyw

Kapusta i jej przygotowanie

Letnia wersja bigosu z sezonowych warzyw
Drobno pokrojoną kapustę przekładamy do garnka

Z kapusty usuwamy brzydkie liście, kroimy na ćwiartki i drobno szatkujemy.

Warzywa

Letnia wersja bigosu z sezonowych warzyw
Marchew, pietruszkę, seler, por, koper dokładamy do kapusty

Marchew obieramy i ścieramy na tarce, natki drobno siekamy,pora również i dodajemy do kapusty wsypujemy również przyprawy i zalewamy całość wodą, stawiamy na gaz i gotujemy ok 20 min.

Mięso.

Letnia wersja bigosu z sezonowych warzyw
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy do zrumienienia

Łopatkę płuczemy i kroimy w drobną kostkę,oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju, po czym przekładamy do kapusty, mieszamy i cały czas gotujemy aż mięso będzie miękkie.

Sos pomidorowy

Letnia wersja bigosu z sezonowych warzyw

Pomidory obieramy ze skórki kroimy na cząstki i blędujemy, wlewamy do kapusty z mięsem. Gotujemy jeszcze chwilę aby smaki dobrze się połączyły. Podajemy z ziemniakami.