Sposób przygotowania:
Letnia wersja bigosu z sezonowych warzywKapusta i jej przygotowanie
Z kapusty usuwamy brzydkie liście, kroimy na ćwiartki i drobno szatkujemy.
Warzywa
Marchew obieramy i ścieramy na tarce, natki drobno siekamy,pora również i dodajemy do kapusty wsypujemy również przyprawy i zalewamy całość wodą, stawiamy na gaz i gotujemy ok 20 min.
Mięso.
Łopatkę płuczemy i kroimy w drobną kostkę,oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju, po czym przekładamy do kapusty, mieszamy i cały czas gotujemy aż mięso będzie miękkie.
Sos pomidorowy
Pomidory obieramy ze skórki kroimy na cząstki i blędujemy, wlewamy do kapusty z mięsem. Gotujemy jeszcze chwilę aby smaki dobrze się połączyły. Podajemy z ziemniakami.