Sposób przygotowania:
Bigos
Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie z kilkoma listkami laurowymi i ziarnami ziela angielskiego i pieprzu. W drugim garnku gotujemy kiszoną kapustę z kościami wędzonymi Gdy kapusty będą ugotowane mieszamy je. Kości wędzone obieramy z mięsa i dodajemy je do kapusty. Grzyby gotujemy i drobniej kroimy po czym dodajemy do kapusty. Kiełbasę kroimy w kostkę smażymy na oleju i dodajemy do kapusty. Tak samo robimy z mięsem wieprzowym.
Kapustę z wszystkimi dodatkami dusimy jeszcze na małym ogniu. Dodajemy 2 przyprawy do bigosu, 2 słoiki przecieru pomidorowego, 3 łyżki powideł śliwkowych i ewentualnie doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie kilkakrotnie mieszamy by składniki się połączyły i bigos gotowy. Taki bigos można podzielić na porcje i zamrozić.
Kapustę z wszystkimi dodatkami dusimy jeszcze na małym ogniu. Dodajemy 2 przyprawy do bigosu, 2 słoiki przecieru pomidorowego, 3 łyżki powideł śliwkowych i ewentualnie doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie kilkakrotnie mieszamy by składniki się połączyły i bigos gotowy. Taki bigos można podzielić na porcje i zamrozić.