lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Bigos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bigos to danie, które króluje na każdym polskim stole w święta. Ja go przygotowuje w taki sposób...

Bigos

Składniki:

Bigos

 

  • 1 duża główka kapusty białej lub dwie mniejsze
  • 3 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg grzybów mrożonych (jeśli mamy to lepiej użyć suszonych)
  • 1 kg kości wędzonych
  • 1 kg kiełbasy
  • ]1 kg łopatki wieprzowej lub innego mięsa wieprzowego
  • 2 przyprawy do bigosu
  • powidła śliwkowe
  • 2 słoiczki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

Bigos
Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie z kilkoma listkami laurowymi i ziarnami ziela angielskiego i pieprzu. W drugim garnku gotujemy kiszoną kapustę z kościami wędzonymi Gdy kapusty będą ugotowane mieszamy je. Kości wędzone obieramy z mięsa i dodajemy je do kapusty. Grzyby gotujemy i drobniej kroimy po czym dodajemy do kapusty. Kiełbasę kroimy w kostkę smażymy na oleju i dodajemy do kapusty. Tak samo robimy z mięsem wieprzowym.

Kapustę z wszystkimi dodatkami dusimy jeszcze na małym ogniu. Dodajemy 2 przyprawy do bigosu, 2 słoiki przecieru pomidorowego, 3 łyżki powideł śliwkowych i ewentualnie doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie kilkakrotnie mieszamy by składniki się połączyły i bigos gotowy. Taki bigos można podzielić na porcje i zamrozić.