BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Bigos Bożeny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam bigos według przepisu jak robiła moja babcia, przepis znalazłam w starym zeszycie który ma moja mama. Postanowiłam zrobić bigos z tego przepisu .Wyszedł pyszny i szybko został skonsumowany.

Bigos Bożeny Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Bigos Bożeny

 

  • kapusta kiszona 1 kg,
  • kapusta biała 600 g,
  • cebula 2 szt,
  • pieczarki 300 g,
  • kiełbasa toruńska krążek,
  • boczek około 250 g,
  • mięso około 800 g,
  • koncentrat pomidorowy 1 słoik,
  • liście laurowe 3 szt,
  • papryka słodka,
  • ziele angielskie 5 - 6 ziarenek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • przyprawa do bigosu do smaku,
  • oliwa do smażenia,

Sposób przygotowania:

Bigos Bożeny
Kapustę kiszoną jeśli jest mocno kwaśna przepłukać w zimnej wodzie.

Następnie poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości.

Kapustę białą poszatkować, zalać gorącą wodą i gotować nie całkiem do miękkości z odrobiną soli, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.

Cebulę pokroić, podsmażyć razem z oczyszczonymi startymi na tarce pieczarkami na niewielkiej ilości oleju.

Mięso opłukać , osuszyć natrzeć przyprawami i podsmażyć na tłuszczu do miękkości.

Miękkie mięso pokroic w kostkę.

Kiełbasę pokroić w pół plastry, boczek w kostkę następnie boczek przesmażyć z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy.

Połączyć obie kapusty, dodać pokrojoną kiełbasę, podsmażone pokrojone mięso razem z tłuszczem w którym się mięso smażyło, oraz podsmażoną cebule z pieczarkami i podsmażony boczek.

Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.

Całośc dokładnie wymieszać.

Dusić na małym ogniu jeszcze około 20 - 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby bigos się nie przypalił.

Podawać gorący ze świeżym pieczywem.

Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień, a tak ogólnie czym bigos starszy tym lepszy.
Bigos Bożeny
Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości po ugotowaniu odlewamy część wody
Bigos Bożeny
Kapustę białą szatkujemy i gotujemy dodając liście laurowe i ziele angielskie
Bigos Bożeny
Mięso po umyciu i osuszeniu przyprawiamy i smażymy
Bigos Bożeny
Obraną cebule pokroić,podsmażyć do zeszklenia dodając oczyszczone starte na tarce pieczarki
Bigos Bożeny
Boczek i kiełbasę kroimy
Bigos Bożeny
Boczek podsmażamy
Bigos Bożeny
Gotowy bigos podajemy gorący

Tagi:

bigos danie