haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Medaliony z kurczaka z kremowym sosen chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kawałki soczystego mięsa, położone na bukiecie warzyw z patelni i polane gwiazdą tego dania: kremowym, aksamitnym sosem, który tylko w konsystencji jest delikatny - w smaku ostry i wyrazisty, dzięki czemu przełamuję nudę kurczaka z warzywami! Cudo!

Medaliony z kurczaka z kremowym sosen chili Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Medaliony z kurczaka z kremowym sosen chili

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • ulubione przyprawy do kurczaka (papryka słodka, sól, pieprz, czosnek ...)
  • 10 małych ziemniaczków
  • 1 duża marchew
  • 1/4 brokuła
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 cukinii
  • 300 ml kremówki
  • 1 papryczka chili medium
  • 1/2 łyżeczki przyprawy cajun
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Medaliony z kurczaka z kremowym sosen chili
1. Pierś doprawiłam ulubionymi przyprawami, położyłam na wierzch gałązkę rozmarynu, zawinęłam w folię i upiekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 1/2 godziny.

2. Ziemniaki, brokuły i marchewkę ugotowałam.

3. Cukinię pokroiła w półksiężyce.

4. Na dużej patelni rozgrzałam olej i najpierw wrzuciłam połówki ziemniaczków i cukinię, Kiedy się zezłociły, dorzuciłam marchewkę i groszek, a na końcu brokuły. Smażyłam na dużym ogniu przez chwilę.

5. Kremówkę wlałam do rondelka, dodałam pokrojona drobno papryczkę chili medium i przyprawę cajun. Zagotowałam, zmniejszyłam ogień i mieszając gotowałam aż sos zgęstniał i lekko zżółkł. 

6. Warzywa wyłożyłam na talerz, na to pokrojona w medaliony pierś i polałam wszystko sosem. 

Chętnie bym to znów zjadła! Pycha!
Medaliony z kurczaka z kremowym sosen chili
Pierś z kurczaka pieczemy w folii z dodatkiem przypraw.
Medaliony z kurczaka z kremowym sosen chili
Warzywa smażymy na patelni na złoty kolor.
Medaliony z kurczaka z kremowym sosen chili
Kremówkę z chili i rzyprawą cajun gotujemy w rondelku.
Medaliony z kurczaka z kremowym sosen chili
Warzywa układamy na talerzu, a na wierzchkladziemy pokrojone mięso.

Tagi:

kurczak danie