Limonkowe udka z kurczaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomysł na smaczny obiad z udkami w roli głównej. Sok z limonki dodaje fajny posmak całości, więc myślę, że każdy byłby zadowolony.

Limonkowe udka z kurczaka

Składniki:

Limonkowe udka z kurczaka

 

  • 4 udka z kurczaka
  • ok. 1 łyżeczka soli

Marynata

Dodatkowo

  • 1 warzywna kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Limonkowe udka z kurczaka
Udka z kurczaka myjemy (skórę można zdjąć wedle uznania), osuszamy i nacieramy solą. Składniki marynaty dokładnie łączymy ze sobą, a następnie wrzucamy do niej mięso. Mieszamy i odstawiamy na minimum 4 godziny.

Tak przygotowane mięso pieczemy 40 minut w 180 stopniach, przewracając je w połowie pieczenia.

Pozostałą marynatę mieszamy z 50 ml wody. Zagotowujemy i dodajemy kostkę rosołową, po jej rozpuszczeniu sos zagęszczamy skrobią wymieszaną z resztą wody.

Mięso przed podaniem polewamy przygotowanym sosem.