Sposób przygotowania:
Limonkowy sernik na zimno z musem morelowym
Morele myjemy, obieramy, przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem i dusimy pod przykryciem 15 minut. Odstawiamy na bok do przestygnięcia, blendujemy i odparowujemy jeśli mus jest zbyt rzadki. Studzimy.
Masło rozpuszczamy w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Herbatniki rozkruszamy za pomocą blendera lub wałka do ciasta – przesypujemy do miseczki i mieszamy z rozpuszczonym masłem.
Do miski przekładamy serek homogenizowany, śmietanę – dodajemy cukier i skórkę z limonki i miksujemy do momentu połączenia się składników i lekkiego powiększenia się masy.
W szklaneczkach lub słoiczkach układamy warstwę herbatników, na to wylewamy po łyżce musu morelowego, a następnie masę serową – czynność powtarzamy raz jeszcze.
Serniczki są gotowe do spożycia od razu, ale najlepiej smakują schłodzone minimum 1 godzinę w lodowce. Smacznego :)
Masło rozpuszczamy w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Herbatniki rozkruszamy za pomocą blendera lub wałka do ciasta – przesypujemy do miseczki i mieszamy z rozpuszczonym masłem.
Do miski przekładamy serek homogenizowany, śmietanę – dodajemy cukier i skórkę z limonki i miksujemy do momentu połączenia się składników i lekkiego powiększenia się masy.
W szklaneczkach lub słoiczkach układamy warstwę herbatników, na to wylewamy po łyżce musu morelowego, a następnie masę serową – czynność powtarzamy raz jeszcze.
Serniczki są gotowe do spożycia od razu, ale najlepiej smakują schłodzone minimum 1 godzinę w lodowce. Smacznego :)