mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Liobios Chorba wg Mychy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Liobios Chorba to wegetariańska zupa fasolowa z Gruzji. W smaku jest pikantna słodko-kwaśna, sycąca, bardzo dobra:)

Liobios Chorba wg Mychy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Liobios Chorba wg Mychy

 

  • czerwonej fasolki, namoczonej przez noc i ugotowanej z 1 lyżeczka soli i 1 liściem laurowym
  • 3 lyzki masla
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 2 srednie cebule, posiekane
  • 1 duza marchewka, pokrojona w kostke
  • 2 pory, biale czesci tylko, pokrojone w plasterki
  • 2 lodygi selera naciowego, pokrojone w kostke
  • 3 duze zabki czosnku
  • 1 mala ostra papryczka
  • 2 litry warzywnego bulionu
  • sol i pieprz
  • po 6 galazek: kopru, zielonej pietruszki, kolendry, posiekane bardzo drobno
  • 1 lyzka czerwonego octu winnego

Sposób przygotowania:

Liobios Chorba wg Mychy
W garnku rozpuszczam masło z oliwą, dodaję pokrojoną w kosteczkę marchewkę, seler, cebule i plasterki porów. Dodaję bulion warzywny. Duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną ok. 20 minut. Czosnek miażdżę ze szczyptą soli i papryczką, dodaję do warzyw wraz z miękką ugotowaną fasolką. Gotuję na wolnym ogniu przez 20 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję na koniec posiekaną zieleninę i ocet.
Liobios Chorba wg Mychy
W garnku podsmażam pokrojone w kosteczkę warzywa, duszę
Liobios Chorba wg Mychy
Dodaję do podsmażonych warzyw do ganka bulion warzywny