Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

lipcowy chłodnik Ankhi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dobry chłodnik z buraczków zawsze się sprawdza gdy na dworze upał

lipcowy chłodnik Ankhi

Składniki:

lipcowy chłodnik Ankhi

 

  • pęczek młodych buraczków z liśćmi
  • 2 duże ogórki gruntowe
  • garść szczypioru
  • młoda średnia cebulka
  • koperek
  • duży jogurt naturalny (400 ml)
  • ok 1,5 szkl wody spod ogórków kiszonych tegorocznych
  • kostka warzywna
  • przyprawa do zup
  • ocet jabłkowy ok 2 łyżki
  • czosnek świeży lub granulowany
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

lipcowy chłodnik Ankhi
Buraczki starannie umyć- ja zwykle odcinam korzonki od łodyg bo tak jest łatwiej wypłukać resztki ziemi. Umyte drobno posiekać.Następnie zalać niewielką ilością wody,dodać kostkę warzywną i ugotować do miękkości. Pod koniec buraczki zmienią nieco odcień dlatego zakwasić odrobiną octu. Ostudzić. Do zimnych buraczków dodać drobno pokrojone ogórki,szczypior,cebulę i koper. Wlać jogurt i wodę spod kiszonych ogórków. Przyprawić solą,świeżo zmielonym pieprzem,czosnkiem i ewentualnie przyprawą do zup. Podawać z jajkiem i jak kto woli z chlebem lub młodymi ziemniakami.

Tagi:

zupa przyprawy