Sposób przygotowania:
Litewskie Cepeliny
Ciasto:
ziemniaki gotujemy (można w łupinach) następnie rozduszamy widelcem, lub rozdrabniamy mikserem. Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy 1 jajko i urabiamy masę ręcznie. Z masy formujemy na stolnicy okrągły placek i oddzielamy 1/4 koła. W miejsce wyciętej masy dosypujemy kartoflankę w ilości optycznie uzupełniającej całość. Następnie całe ciasto ugniatamy z kartoflanką.
Farsz:
do mielonego dodajemy 1 jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawiamy (podobnie jak do kotletów mielonych) solą, czosnkiem i majerankiem.
Z ciasta formujemy mniejsze porcje , rozwałkowując je na dość cienkie krążki wewnątrz każdego układamy farsz uformowany np. łyżką w owal, następnie zaklejamy ciasto i w dłoniach formujemy podłużne kluski. Cepeliny wkładamy do wrzącej , lekko osolonej wody. W momencie gdy kluchy wypłyną na powierzchnię można je podać na talerz .
Doskonale smakują polane odrobiną przetopionego na patelni boczku wędzonego.
Smacznego :)
ziemniaki gotujemy (można w łupinach) następnie rozduszamy widelcem, lub rozdrabniamy mikserem. Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy 1 jajko i urabiamy masę ręcznie. Z masy formujemy na stolnicy okrągły placek i oddzielamy 1/4 koła. W miejsce wyciętej masy dosypujemy kartoflankę w ilości optycznie uzupełniającej całość. Następnie całe ciasto ugniatamy z kartoflanką.
Farsz:
do mielonego dodajemy 1 jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawiamy (podobnie jak do kotletów mielonych) solą, czosnkiem i majerankiem.
Z ciasta formujemy mniejsze porcje , rozwałkowując je na dość cienkie krążki wewnątrz każdego układamy farsz uformowany np. łyżką w owal, następnie zaklejamy ciasto i w dłoniach formujemy podłużne kluski. Cepeliny wkładamy do wrzącej , lekko osolonej wody. W momencie gdy kluchy wypłyną na powierzchnię można je podać na talerz .
Doskonale smakują polane odrobiną przetopionego na patelni boczku wędzonego.
Smacznego :)