Sposób przygotowania:
Łódeczki ziemniaczane nadziewane mięsem
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy i przekrajamy wzdłuż. Czas gotowania należy skrócić o ok. 10 minut, aby ziemniaki nie były zbyt miękkie. Przekrojone połówki wydrążamy. Ziemniaczane łódeczki posypujemy przyprawą warzywną i uzupełniamy farszem.
Farsz: Mięso z dodatkiem pestek słonecznika podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy majerankiem, słodką papryką, pieprzem i solą. Studzimy. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Uzupełnione o farsz łódeczki posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy na posmarowanej tłuszczem blasze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wyciągamy, gdy ser się roztopi i zarumieni.
Farsz: Mięso z dodatkiem pestek słonecznika podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy majerankiem, słodką papryką, pieprzem i solą. Studzimy. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Uzupełnione o farsz łódeczki posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy na posmarowanej tłuszczem blasze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wyciągamy, gdy ser się roztopi i zarumieni.
darek112
2halina