hania

hania

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Łódeczki ziemniaczane nadziewane mięsem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

A gdyby tak zaserwować nietypowe danie? Tak po prostu, bez okazji...

Łódeczki ziemniaczane nadziewane mięsem

Składniki:

Łódeczki ziemniaczane nadziewane mięsem

 

  • 3, 4 duże ziemniaki
  • ½ kg mięsa mielonego
  • ćwierć szklanki pestek słonecznika
  • jajko
  • nieduża cebula
  • 15 dag żółtego sera
  • przyprawa warzywna
  • majeranek
  • słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Łódeczki ziemniaczane nadziewane mięsem
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy i przekrajamy wzdłuż. Czas gotowania należy skrócić o ok. 10 minut, aby ziemniaki nie były zbyt miękkie. Przekrojone połówki wydrążamy. Ziemniaczane łódeczki posypujemy przyprawą warzywną i uzupełniamy farszem.

Farsz: Mięso z dodatkiem pestek słonecznika podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy majerankiem, słodką papryką, pieprzem i solą. Studzimy. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Uzupełnione o farsz łódeczki posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy na posmarowanej tłuszczem blasze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wyciągamy, gdy ser się roztopi i zarumieni.