szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Łódki z jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Niezastąpione na każdej rodzinnej imprezie. Szybkie i efektowne.

Łódki z jajek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łódki z jajek

 

  • 1 jajko
  • szczypiorek
  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżeczka majonez
  • plasterek sera żółtego
  • sól

Sposób przygotowania:

Łódki z jajek
Przepis podany na jedną osobę na 1 jajko. Gotujemy tyle sztuk ile potrzebujemy. Jajko gotujemy na twardo ok 8-10 minut. Obieramy, studzimy i kroimy na pół. Wybieramy żółtko ze środka i przekładamy do miseczki. Szczypiorek kroimy na drobno. Łyżeczkę szczypioru wsypujemy do żółtka. Do żółtka dodajemy również musztardę i majonez i solimy do smaku. Rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Nabieramy farsz an łyżeczkę i wypełniamy środek jajka, tworząc kopułke. Plaster sera żółtego kroimy na trójkąty. Trójkącik sera nabijamy na wykałaczkę w dwóch miejscach i wbijamy jako żagielek do jajka. Najlepiej podawać na liściach sałaty.
Łódki z jajek
Przygotowane ugotowane jajko, oraz drobno posiekany szczypiorek.
Łódki z jajek
Jajka gotowe do faszerowania, a farsz obok w miseczce.