reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Lodowy deser z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Deser nie jest bardzo słodki- morele nabrały swojej kwasowości i równoważą słodycz bez, dodatkowo gałka lodów i bita śmietana- deser wyszedł przepyszny:)

Lodowy deser z morelami

Składniki:

Lodowy deser z morelami

 

  • Mus morelowy
  • 500 g moreli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

  • Dodatkowo
  • lody śmietankowe ( u mnie z ciasteczkami)
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • bezy- ilość dowolna

Sposób przygotowania:

Lodowy deser z morelami

morele

Lodowy deser z morelami
zamaist cukru białego mozna dodać trzcinowy

Morele sparzamy wrzątkiem, po 2 minutach odcedzamy i zalewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę.

Na patelni okładamy cząstki owoców i zasypujemy 2 łyżkami cukru- podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok, nie mieszamy, a tylko lekko potrząsamy patelnią!

dusimy na małym ogniu przez 10 minut, aż odparuje część soku, a z reszty zrobi się gesty syrop,

przygotowanie

Lodowy deser z morelami
podczas studzenia morele ciemnieją dlatego warto dodać do nich sok z cytryny

Morele studzimy, dodajemy sok z cytryny (można ominąć)i miksujemy na gładko- można oczywiście zostawić owoce w takiej formie jaką mamy po duszeniu- wybór zależy do was.

Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru na sztywno i przekładamy do rękawa cukierniczego

przygotowanie

Lodowy deser z morelami
ilość poszczególnych składników dowolna, wszystko zalwży od tego jak słodkie sie lubi desery

Do pucharków wkładamy po 1-2 gałki lodów, pokruszone bezy,polewamy musem, na górę kładziemy pokruszone bezy lub inne dodatki i przykrywamy bitą śmietaną i polewamy musem.

Górę dekorujemy według uznania

Od razu podajemy :)

Smacznego :)