Sposób przygotowania:
Lodowy deser z morelamimorele
Morele sparzamy wrzątkiem, po 2 minutach odcedzamy i zalewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę.
Na patelni okładamy cząstki owoców i zasypujemy 2 łyżkami cukru- podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok, nie mieszamy, a tylko lekko potrząsamy patelnią!
dusimy na małym ogniu przez 10 minut, aż odparuje część soku, a z reszty zrobi się gesty syrop,
przygotowanie
Morele studzimy, dodajemy sok z cytryny (można ominąć)i miksujemy na gładko- można oczywiście zostawić owoce w takiej formie jaką mamy po duszeniu- wybór zależy do was.
Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru na sztywno i przekładamy do rękawa cukierniczego
przygotowanie
Do pucharków wkładamy po 1-2 gałki lodów, pokruszone bezy,polewamy musem, na górę kładziemy pokruszone bezy lub inne dodatki i przykrywamy bitą śmietaną i polewamy musem.
Górę dekorujemy według uznania
Od razu podajemy :)
Smacznego :)