Sposób przygotowania:
Lody ananasowe z płatkami migdałowymi
Jajka sparzyć wrzątkiem, po ostygnięciu rozbić i oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na parze z cukrem do białości, dolewając mleka. Zestawić miskę z garnka, wystudzić przy otwartym oknie masę. Kremówkę ubić z zagęstnikiem na sztywno i schłodzić w lodówce przez 40 min. Ananas oczyś- -cić z pióropusza i skorupy, po czym opłukać go i odkroić miąższ od tzw. głąba,a kawałki owoców wrzucić do miksera z komorą i zmiksować na pulpę. Pulpę ananasową wymieszać zostudzoną masą jajeczno-mleczną oraz ubitą, schłodzoną kremówką, dosypując odmierzoną ilość płatków migdałowych. Całość przełożyć do pojemnika na lody,zamknąć szczelnie i wstawić na 3-4 godziny do zamrażalnika na najwyższą półkę. Co jakiś czas zajrzeć i przemieszać masę widelcem, aby potworzyły się kryształki lodu. Po upływie czasu wyjąć pojemnik z lodami i przekładać gałkarką porcje lodów do pucharków. Dekorować przed podaniem cukierkami dekoracyjnymi.
ajrinwu
marietta