marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody ananasowe z płatkami migdałowymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Lody i sorbety owocowe cieszą się od lat powodzeniem wśród dzieci, młodzieży oraz dorosłych. Dodamy do nich pulpę ananasową i gotowe płatki migdałowe.

Lody ananasowe z płatkami migdałowymi

Składniki:

Lody ananasowe z płatkami migdałowymi

 

  • 400 ml.kremówki,
  • 2 szklanki mleka 3,2%.
  • 4 żółtek,
  • szklanka cukru,
  • 1 świeży ananas,
  • 100 g.płatków migdałowych,
  • fix do kremówki,

Sposób przygotowania:

Lody ananasowe z płatkami migdałowymi
Jajka sparzyć wrzątkiem, po ostygnięciu rozbić i oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na parze z cukrem do białości, dolewając mleka. Zestawić miskę z garnka, wystudzić przy otwartym oknie masę. Kremówkę ubić z zagęstnikiem na sztywno i schłodzić w lodówce przez 40 min. Ananas oczyś- -cić z pióropusza i skorupy, po czym opłukać go i odkroić miąższ od tzw. głąba,a kawałki owoców wrzucić do miksera z komorą i zmiksować na pulpę. Pulpę ananasową wymieszać zostudzoną masą jajeczno-mleczną oraz ubitą, schłodzoną kremówką, dosypując odmierzoną ilość płatków migdałowych. Całość przełożyć do pojemnika na lody,zamknąć szczelnie i wstawić na 3-4 godziny do zamrażalnika na najwyższą półkę. Co jakiś czas zajrzeć i przemieszać masę widelcem, aby potworzyły się kryształki lodu. Po upływie czasu wyjąć pojemnik z lodami i przekładać gałkarką porcje lodów do pucharków. Dekorować przed podaniem cukierkami dekoracyjnymi.

Tagi:

lody