marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody anyżkowe z kolorową kaszką.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na lody przyrządzić w kąpieli wodnej na parze,aby masa zgęstniała,zestawić i mieszać nadal,dodając resztę surowców.Ostudzić.Mrozić

Lody anyżkowe z kolorową kaszką.

Składniki:

Lody anyżkowe z kolorową kaszką.

 

  • 3/4 l.pełnego mleka,
  • 2 jaja,
  • 2 żółtka,
  • cukier waniliowy lub wanilia,
  • 15 dkg.cukru białego,
  • 1-2 łyżeczki sproszkowanego anyżu,
  • szczypta całych kwiatków suszonego anyżku do posypki,
  • kolorowe cukierki"Piccolo" do posypki,
  • bita śmietana do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Lody anyżkowe z kolorową kaszką.
Masę mleczno-jajeczną przygotowywać w kąpieli wodnej(na parze),
aby białka się lepiej ścinały,a masa stała się gęsta i gładka.Zestawić masę z pary i nadal mieszając,dodawać 1-2 łyżeczki sproszkowanego anyżu,potem cukru,cukru waniliowego
lub wanilii.Ostudzić,a ostudzoną masę przełożyć do wymytej i czystej foremki na lody i włożyć do zamrażalnika.Co jakiś czas otwi-
-erać zamrażalnik i przemieszać masę,aż potworzą się w niej kry-
-ształki lodu.Proces mrożenia ma przebiegać w -3,5 st.C z ok.30-45
min.Po zamrożeniu foremkę z lodami wyjąć,otworzyć i nabierać de-
-ser gałkarką do pucharków.Przed podaniem dekorować deser
ubitą śmietaną i posypać kwiatami anyżu suszonego i kolorową posypką z cukierków.

Tagi:

kaszka lody