marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody Bacia z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Oto wgląd na lody włoskie z dodatkami owoców przetworzonych lub skórek smażonych z pomarańczy. Ja osobiście próbowałam takie,więc wypróbuję przepis.

Lody Bacia z dodatkami

Składniki:

Lody Bacia z dodatkami

 

  • 200 ml.kremówki,
  • 6 żółtek,
  • 1/2 szklanki cukru waniliowego,
  • 1/2 szklanki mleka pełnotłustego,
  • po 5 dag.skórki pomarańczowej smażonej,fiołków i imbiru kandyzowanego oraz wisienek w likierze
  • oraz opakowanie gotowych kubków waflowych lub stożków
  • waflowych.

 

 

Sposób przygotowania:

Lody Bacia z dodatkami
Utrzeć żółtka oddzielone od białek z cukrem na parze, potem dolewać stopniowo mleko, cały czas ubijając składniki na jednolitą masę. Zestawić na bok naczynie i wystudzić masę. Następnie wlać kremówkę do szklanej misy i ubić na sztywno z dodatkiem cukru zamiast zagęstnika. Wstawić misę do lodówki na najwyższą półkę. Chłodzić z 45 min, a po wyjęciu połączyć ubitą śmietanę z masą jajeczno-mleczną oraz z kawałkami skórki smażonej z pomarańczy, fiołków i imbiru kandyzowanych i wisienek maraschino z zalewy lub z likierem. Przełożyć łyżką masę do pojemnika do lodów, zamknąć dokładnie pokrywę i wstawić do zamrażalnika na najwyższą półkę. Zamrażać przez 3-4 godz. co jakiś czas wyjąć i przemieszać masę widelcem, aby potworzyły się kryształki lodu. Po upływie czasu wyjąć pojemnik, otworzyć i gałkownicą nakładać porcyjki lodów do kubków waflowych i podawać.

Tagi:

lody