Sposób przygotowania:
Lody bakaliowe z dodatkiem latte
Jajka utrzeć z cukrem na parze do białości przez góra 20 min. Mleko ze śmietaną kremówką ubijać w osobnym naczyniu dość dużym, by płyny się mieściły, dodać rdzeń z laski wanilii do masy mlecznej i ubijać dalej na małym ogniu, by szybko nie zaczęła wrzeć. Następnie dodać zaparzoną porcję kawy latte i wlać masę jajeczną z cukrem. Przełożyć garnek na inny z wodą i ubijać nadal masę w kąpieli wodnej. zestawić naczynie na bok i wystudzić dobrze. Wten czas posiekać bakalie jak orzechy laskowe, kandyzowane lub suszone owoce oraz wsypać do studzącej się masy. Gdy masa ostygnie,wtedy to przelać ją do pojemnika na lody i zamknąć hermetycznie.
Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Co jakiś czas wyjąć i widelcem przemieszać masę, by potworzyły się kryształki lodu. Po upływie czasu wyjąć pojemnik i przełożyć gałkownicą lody do pucharków i udekorować bitą śmietaną oraz wiórkami czekoladowymi.
Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Co jakiś czas wyjąć i widelcem przemieszać masę, by potworzyły się kryształki lodu. Po upływie czasu wyjąć pojemnik i przełożyć gałkownicą lody do pucharków i udekorować bitą śmietaną oraz wiórkami czekoladowymi.