marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody bakaliowe z dodatkiem latte

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lody można kupić lub samemu zrobić, nawet jeśli nie posiada się maszynki do lodów. ja zawsze . robię je starą metodą, jak dotychczas to opisywałam- ubijanie masy w kąpieli wodnej, a część na parze, wymieszać całość, ostudzić i zamrozić w pojemniku.

Lody bakaliowe z dodatkiem latte

Składniki:

Lody bakaliowe z dodatkiem latte

  • 150 ml. mleka,
  • 150 ml. kremówki,
  • 2-4 łyżeczki kawy neski,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1/3 szklanki spienionego mleka do kawy,
  • laska wanilii,
  • po 5 dag. każdych bakalii, np. orzechy laskowe, suszone lub kandyzowane owoce,
  • Do dekoracji:
  • bita śmietana,
  • wiórki czekoladowe.

Sposób przygotowania:

Lody bakaliowe z dodatkiem latte
Jajka utrzeć z cukrem na parze do białości przez góra 20 min. Mleko ze śmietaną kremówką ubijać w osobnym naczyniu dość dużym, by płyny się mieściły, dodać rdzeń z laski wanilii do masy mlecznej i ubijać dalej na małym ogniu, by szybko nie zaczęła wrzeć. Następnie dodać zaparzoną porcję kawy latte i wlać masę jajeczną z cukrem. Przełożyć garnek na inny z wodą i ubijać nadal masę w kąpieli wodnej. zestawić naczynie na bok i wystudzić dobrze. Wten czas posiekać bakalie jak orzechy laskowe, kandyzowane lub suszone owoce oraz wsypać do studzącej się masy. Gdy masa ostygnie,wtedy to przelać ją do pojemnika na lody i zamknąć hermetycznie.

Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Co jakiś czas wyjąć i widelcem przemieszać masę, by potworzyły się kryształki lodu. Po upływie czasu wyjąć pojemnik i przełożyć gałkownicą lody do pucharków i udekorować bitą śmietaną oraz wiórkami czekoladowymi.

Tagi:

lody