Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Lody czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Mocno czekoladowe lody, bez maszynki do lodów, bez mieszania i bez najmniejszej oznaki kryształków lodu. Idealnie kremowe. Pyszne!

Lody czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody czekoladowe

 

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 50g masła
  • 300ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Lody czekoladowe
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem do białości. Wstawić na mały palnik i wlać lekko przestudzoną czekoladę. Stale mieszając wszystko dokładnie połączyć. Dodać masło i podgrzewać, aż się rozpuści. Masa powinna być gorąca, ale nie należy dopuszczać do zagotowania. Taką masę całkowicie wystudzić. Zimną śmietankę ubić i przełożyć do rondelka z masą czekoladową. Delikatnie wmieszać przy użyciu łopatki. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Smacznego!
Lody czekoladowe
Żółtka i jajka ucierać, aż masa stanie się biała.
Lody czekoladowe
Do masy czekoladowej dodać masło i rozpuścić.
Lody czekoladowe
Ubitą kremówkę przełożyć do rondla z masą czekoladową.
Lody czekoladowe
Kiedy kremówka się połączy z masą czekoladową, wlać do pojemnika.